ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Изложба „Магията на Долнослав“ в Археологически музей-Пловдив

Нова изложба под наслов „Магията на Долнослав“ се открива днес – 20 юни, от 11:00 ч. Регионален археологически музей-Пловдив. Тя е реализирана с финасовата подкрепа на Министерство на културата.

Изложбата представя находки от селищна могила Лопките, край днешното село Долнослав, Пловдивско. Те датират от ранния неолит до ранната бронзова епоха (края на VII до началото на III хилядолетие пр.н.е.). Преобладават експонатите от късната каменно-медна епоха, наричана понякога и халколит (V – ср. IV хилядолетие преди н.е.). Голяма част от тях се представят за пръв път пред публика. На част от движимите културни ценности се прави нова интерпретация. Акцент в изложбата са следите от архео металургична дейност, керамично, текстилно производство и работилница за изделия от рог на елен. Очите на богинята и нейния знак присъстват осезателно върху създадените преди седем-осем хилядолетия творби на древните майстори.

Чрез разнообразни находки от един обект се представя кръговрата в природата и човешкия живот. Раждане – Смърт – Ново раждане – магия, подвластна на майката природа, чийто символ е богинята Майка. Пред нейните очи протича ежедневния живот на обитателите на селището. Тя е тъкачка на техните съдби.

Магия е раждането, магия е превръщането на скалата в разтопен метал, от който се изливат разнообразни сечива, накити и оръжие. Магични и символни са знаците върху тежестите за стан, керамичните антропоморфни фигурки, керамични изделия и изрисувани по стените на храмовете.

Изложбата ще бъде съпътствана от демонстрации (сътворяване на дрехи и накити). На желаещите да се учат ще бъдат показани различни техники на шиене, бодове, с които са извезани орнаменти по дрехите на някои от фигурките, изработка на бижута и още много изненади!

Изложбата е подготвена и реализирана от Росица Миткова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина